Nyheter

Toni Rhodins nya bok får fin recension.

2024/04/17

Bibliotekstjänst recenserar ”Jag gjorde mig väl flott?” i BTJ-häftet nr 9/2024:

”Toni Rhodin målar upp en ärlig om än ömsint bild av den farfar han aldrig fick möta, en bild som inte är odelat positiv och därför känns än mer autentisk, även om delar av den utgörs av författarens egna spekulationer och dramatiseringar. Vi får bevittna Brazil Jacks triumfer och nederlag, hans styrkor och hans många svagheter. Det är ett facsinerande livsöde beskrivet med värme och humor, väl värt att läsa.”

Gå till sida »

Vi måste göra något! rullar i tryckpressarna

2024/01/03

När förintelseförnekarna i slutet av 1980-talet påstod att Förintelsen var en bluff väckte det raseri bland judiska överlevande i Malmö. De hade ju upplevt nazismens barbari på sin egen kropp och förlorat merparten av sina familjemedlemmar. Förnekarna får inte stå oemotsagda! Vi måste göra något! blev stridsropet.

De skred till verket och grundade 1991 Förintelsens Ögonvittnen i Malmö. I 29 år besökte de skolor, bibliotek och kyrkor och mötte hundratusentals unga och vuxna.
Rakryggat vittnade de om sina plågsamma minnen från ghetto och förintelseläger. Med deras personliga vittnesmål blev nazismen konkret och ögonvittnena blev ett viktigt komplement till historieundervisningen.
Ögonvittnena deltog i temadagar, agerade för att historieböckerna skulle ta upp mer om Förintelsen och hjälpte skolelever med deras specialarbeten. I decennier framåt kommer hundratusentals personer att kunna säga: Jag har mött en överlevande från Förintelsen.

Den här boken berättar om hur Förintelsens Ögonvittnen i Malmö startade sin verksamhet och hur arbetet fortlöpte. Genom intervjuer får läsaren en inblick i de reaktioner som berättandet väckte.
Att vittna om Förintelsen sätts i ett historiskt och internationellt sammanhang.

Barbro Posner föddes 1951 i Malmö. Hon verkar som frilansskribent och har ett stort intresse för sitt judiska arv. Barbro Posner är medlem i Berättargruppen Förintelsens efterlevande i Malmö där hon berättar om sin mamma Lea Gleitmans erfarenheter under Förintelsen.

Gå till sida »

Det blev fem titlar under 2023

2024/01/03

Kira förlag presenterar stolt de fem titlar som kommit ut under 2023.

I början av juni hade vi två releasefester samma dag, dels för boken

Bibban – en tös på Möllevången https://15613.shop.textalk.se/bibban-en-tos-pa-mollevangen

dels för Staffan Tapper. En rundvandring i mitt liv https://15613.shop.textalk.se/staffan-tapper-en-rundvandring-i-mitt-liv

Under hösten kom resterande tre titlar.

Med kärlek från Yalla Trappan https://15613.shop.textalk.se/fran-yalla-trappan-med-karlek-recept-och-matminnen-1

Skånsk idrotts historia 2023 (i samarbete med Idrottsmuseets vänner) https://15613.shop.textalk.se/skansk-idrotts-historia-2023

Nyckelbärarna och den gyllene cylindern https://15613.shop.textalk.se/nyckelbararna-och-den-gyllene-cylindern

Gå till sida »

Skånsk idrotts historia 2022 finns att köpa

2023/01/31

Idrottsmuseets vänner är partners med Kira förlag i produktionen av årsboken Skånsk idrotts historia och vi är glada över att saluföra detta års pärla, fint formgiven av Sara Andersson. Du hittar den i webshopen!

Gå till sida »

Rikard Loman pratar Bergman på Bokvärlden

2022/11/01

På måndag 7/11 kl: 18.30 kommer Rikard Loman att tillsammans med Theresa Benér prata om sin bok Funkisregi på bokhandeln Bokvärlden vid Fridhemstorget. Anmäl dig via länken: 7/11 -22 Funkisregi: Ingmar Bergman på Malmö stadsteater | Bokvärlden (bokvaerlden.se)

Gå till sida »

Klubb Bongo blir bok

2022/10/10

Var du ung i Malmö på 1960-talet så minns du säkert Klubb Bongo – stadens första popklubb! Nu har Ulf Clarén skrivit en bok om det mytomspunna stället och vi kan lova att det blir mycket 60-talsnostalgi mellan pärmarna! Boken kommer i november och då kan du köpa den i din lokala bokhandel, via nätbokhandeln eller i Kira förlags egen webshop.

Gå till sida »

Bergmans Malmöår i bokform

2022/08/19

Rikard Lomans bok ”Funkisregi” har anlänt från tryckeriet!

Det finns ett före och ett efter Malmö för Ingmar Bergman, men också ett före och ett efter Bergman för Malmö.

Malmöperioden 1952-1958 markerar skillnaden mellan en ung, lovande men också rotlös och laborerande regissör i trettioårsåldern och en etablerad regissör som precis fyllt 40, som hittat sitt specifika uttryck och följt upp sina genombrottsfilmer och iscensättningarna på stadsteatrarna i Helsingborg och Göteborg med de filmer och iscensättningar som idag räknas som hans mästerverk både i Sverige och utomlands. När Bergman anställs som försteregissör och ”konstnärlig rådgivare” för Malmö stadsteater är han i hög grad ett oskrivet blad. Under det produktiva 1950-talet får han sitt definitiva genombrott och gör åtta filmer och mer än dubbelt så många iscensättningar. Perioden markerar samtidigt början på Malmös gradvisa övergång från en industristad utan egen permanent teaterverksamhet till en kultur- och kunskapsstad med en av Europas mest moderna och välbevakade scener.

I boken beskrivs Bergmans försök att finns sig till rätta i det alldeles nybyggda teaterhuset vid Fersens väg, på två utmanande scener, med en ung, oprövad ensemble, i en snabbt expanderande stad under ett ideologiskt och estetiskt visionärt decennium som präglas av både internationell modernism och svenskt folkhemsbyggande.

Inbunden. 412 sidor.

Om författaren:

Rikard Loman, f. 1971, är universitetslektor, författare och recensent. Han undervisar i bl.a. teater och dramaturgi på Lunds universitet 

Boken:

Bokhandeln beställer via Bokinfo eller StjärnDistribution. 

Privatkunder går till sin käraste bokhandel och beställer boken där! På så vis slår vi vakt om våra fina bokhandlar och verkar för att de kan finnas kvar. 

Gå till sida »

Kal P Dal-kalendern är här!

2022/08/12

Illustratören Dick Qwarfort har gjort 2023 års coolaste kalender, med Skånes egen rockkung Kal P Dal i huvudrollen. Från möllan i Arlöv till utsålda folkparker – rockhistorien berättas i Qwarforts flamboyanta teckningar och insprängt i kalenderbladen finns också viktiga Kal P Dal-datum, som när bandet spelade in sin debutskiva, när de lirade förband till Iggy Pop och när de drack grogg med Bröderna Lindqvist i inspelningen av teveprogrammet Nygammalt.

Kalle-kalendern är i A3-format med läckert glossiga bilder och spiralbindning. Den ges ut av Kira förlag och finns att köpa där böcker och kalendrar säljs. 

Gå till sida »

Påskekrim-erbjudande!

2022/04/05

Våra vänner i väster, norrmännen, har som tradition att till påsken åka till sin hytte och njuta av påskekrim, alltså kriminalromaner medan de vilar upp sig efter turerna på fjället. Traditionen har inte etablerat sig i Sverige på samma sätt, men vi vill ändå slå ett slag för Åke Högmans båda Mölle noir-böcker som vi nu säljer till paketpris, dvs Mölles mörka ljus och Alltings mening. Böckerna utspelar sig till stor del i Mölle och på Kullahalvön, men även Malmö och Falsterbo skymtar förbi. Påskekrim-paketet hittar du via länken.

Gå till sida »

Bokrea hos Kira förlag

2022/02/22

Februari betyder bokrea och på Kira förlag rear vi ut en hel massa fina titlar till väldigt plånboksvänliga priser.
Klicka på länken för att komma till webshopen! Kira förlag (textalk.se)

Kira förlag (textalk.se)

Gå till sida »