Manus

OBS! Just nu får vi in fler förfrågningar och manus än vad vi mäktar med. Manusberget är högt – men vi läser efterhand. Produktionsplaneringen för 2024 och halva 2025 är klar. Så ha is i magen om du tänker att du vill samarbeta med oss!

Har du skrivit något som du tror kan passa i vår utgivning? Läs då detta först!

Kira förlag är självklart intresserade av att ta del av ett bra och välskrivet manus för presumtiv utgivning. Men det bör passa in i vår nisch inom ramen för Malmö/Skåne/kulturhistoria.

Vi har en relativt liten utgivning och det är viktigt för oss att ha ett nära samarbete med de författare vi ger ut. Och det är viktigt att ha kul på vägen, så vem du är, är lika viktigt som vad du har skrivit.
Som författare får man också vara beredd på att ha ett eget driv och intresse i boken även efter det att den kommit ut; göra PR-arbete som exempelvis intervjuer, signeringar och hålla föredrag om sin bok.

Vi tar endast emot manus skrivna på svenska. Vi har ingen utgivning av lyrik, fantasy, kokböcker eller science fiction. Och väldigt lite skönlitteratur!

Har du ett färdigt manus hemma i byrålådan? Eller en idé som du tror skulle passa vår profil?

E-posta då först och ge en kort beskrivning (motsvarande en A4-sida) av både dig själv, ditt skrivande och ditt manus. Efter överenskommelse tar vi emot hela manus för genomläsning och lektörsutlåtande. Det är viktigt att du har ditt manus digitalt, det vill säga, kan skicka det som en fil via e-post, helst som pdf.

Ifall du skickar fysiskt exemplar av manus, bifoga svarsporto i fall du vill ha ditt manus i retur. Kom ihåg att det kan ta upp till ett halvår innan vi kan ge besked om manuset är antaget. Vi får många manus och förfrågningar om utgivning.

För de manus som inte antas kan vi inte ge några lektörsutlåtanden.

TIPS FRÅN COACHEN:
¤ Se till att ditt manus är korrekturläst och granskat innan du skickar in det. Det är bra om någon erfaren person läst innan det kommer till oss.

¤ Vi rekommenderar att du skriver texten i word, Times New Roman, 12 punkter, dubbelt radavstånd. Det blir lättare att läsa då.

¤ Inga tippexade skrivmaskinsalster med kaffefläckar, tack. (Ja, det är på förekommen anledning. En gång fick vi ett manus som det definitivt hade legat köttbullsmackor på. Vi gillade det inte, hunden gjorde.)

¤ Mail skickas till jeanette(snabela)kiraforlag.se