Nyheter

Skånsk idrotts historia 2022 finns att köpa

2023/01/31

Idrottsmuseets vänner är partners med Kira förlag i produktionen av årsboken Skånsk idrotts historia och vi är glada över att saluföra detta års pärla, fint formgiven av Sara Andersson. Du hittar den i webshopen!

Gå till sida »

Rikard Loman pratar Bergman på Bokvärlden

2022/11/01

På måndag 7/11 kl: 18.30 kommer Rikard Loman att tillsammans med Theresa Benér prata om sin bok Funkisregi på bokhandeln Bokvärlden vid Fridhemstorget. Anmäl dig via länken: 7/11 -22 Funkisregi: Ingmar Bergman på Malmö stadsteater | Bokvärlden (bokvaerlden.se)

Gå till sida »

Klubb Bongo blir bok

2022/10/10

Var du ung i Malmö på 1960-talet så minns du säkert Klubb Bongo – stadens första popklubb! Nu har Ulf Clarén skrivit en bok om det mytomspunna stället och vi kan lova att det blir mycket 60-talsnostalgi mellan pärmarna! Boken kommer i november och då kan du köpa den i din lokala bokhandel, via nätbokhandeln eller i Kira förlags egen webshop.

Gå till sida »

Bergmans Malmöår i bokform

2022/08/19

Rikard Lomans bok ”Funkisregi” har anlänt från tryckeriet!

Det finns ett före och ett efter Malmö för Ingmar Bergman, men också ett före och ett efter Bergman för Malmö.

Malmöperioden 1952-1958 markerar skillnaden mellan en ung, lovande men också rotlös och laborerande regissör i trettioårsåldern och en etablerad regissör som precis fyllt 40, som hittat sitt specifika uttryck och följt upp sina genombrottsfilmer och iscensättningarna på stadsteatrarna i Helsingborg och Göteborg med de filmer och iscensättningar som idag räknas som hans mästerverk både i Sverige och utomlands. När Bergman anställs som försteregissör och ”konstnärlig rådgivare” för Malmö stadsteater är han i hög grad ett oskrivet blad. Under det produktiva 1950-talet får han sitt definitiva genombrott och gör åtta filmer och mer än dubbelt så många iscensättningar. Perioden markerar samtidigt början på Malmös gradvisa övergång från en industristad utan egen permanent teaterverksamhet till en kultur- och kunskapsstad med en av Europas mest moderna och välbevakade scener.

I boken beskrivs Bergmans försök att finns sig till rätta i det alldeles nybyggda teaterhuset vid Fersens väg, på två utmanande scener, med en ung, oprövad ensemble, i en snabbt expanderande stad under ett ideologiskt och estetiskt visionärt decennium som präglas av både internationell modernism och svenskt folkhemsbyggande.

Inbunden. 412 sidor.

Om författaren:

Rikard Loman, f. 1971, är universitetslektor, författare och recensent. Han undervisar i bl.a. teater och dramaturgi på Lunds universitet 

Boken:

Bokhandeln beställer via Bokinfo eller StjärnDistribution. 

Privatkunder går till sin käraste bokhandel och beställer boken där! På så vis slår vi vakt om våra fina bokhandlar och verkar för att de kan finnas kvar. 

Gå till sida »

Kal P Dal-kalendern är här!

2022/08/12

Illustratören Dick Qwarfort har gjort 2023 års coolaste kalender, med Skånes egen rockkung Kal P Dal i huvudrollen. Från möllan i Arlöv till utsålda folkparker – rockhistorien berättas i Qwarforts flamboyanta teckningar och insprängt i kalenderbladen finns också viktiga Kal P Dal-datum, som när bandet spelade in sin debutskiva, när de lirade förband till Iggy Pop och när de drack grogg med Bröderna Lindqvist i inspelningen av teveprogrammet Nygammalt.

Kalle-kalendern är i A3-format med läckert glossiga bilder och spiralbindning. Den ges ut av Kira förlag och finns att köpa där böcker och kalendrar säljs. 

Gå till sida »

Påskekrim-erbjudande!

2022/04/05

Våra vänner i väster, norrmännen, har som tradition att till påsken åka till sin hytte och njuta av påskekrim, alltså kriminalromaner medan de vilar upp sig efter turerna på fjället. Traditionen har inte etablerat sig i Sverige på samma sätt, men vi vill ändå slå ett slag för Åke Högmans båda Mölle noir-böcker som vi nu säljer till paketpris, dvs Mölles mörka ljus och Alltings mening. Böckerna utspelar sig till stor del i Mölle och på Kullahalvön, men även Malmö och Falsterbo skymtar förbi. Påskekrim-paketet hittar du via länken.

Gå till sida »

Bokrea hos Kira förlag

2022/02/22

Februari betyder bokrea och på Kira förlag rear vi ut en hel massa fina titlar till väldigt plånboksvänliga priser.
Klicka på länken för att komma till webshopen! Kira förlag (textalk.se)

Kira förlag (textalk.se)

Gå till sida »

Skånska Teatern i Landskrona…

2022/01/26

…är ämnet för den bok vi arbetar med just nu. En spännande period i skånskt kulturliv där man bland annat satte upp Mary Anderssons ”Maria från Borstahusen” och där såväl Rolf Lassgård som Peter Haber gjorde sina lärospån.

Gå till sida »

Segerströms nya titlar har anlänt!

2021/12/08

Skådespelaren, författaren och dramatikern Michael Segerström har nedkommit med två nya titlar ”Berättelser från Läget” samt ”Innan liket kallnar – bittra tårar på Söderslätt”. Hurra för det! Release begicks på Galleri Fågel i Beddingestrand söndagen 5/12.
Vill man köpa signerade böcker ges en möjlighet till det den 14/12 kl: 12-14 på Söderslätts Bok & Papper i Trelleborg.

Gå till sida »

Plan B nominerad till Publishingpriset!

2021/10/20

Fotografen Gianluca La Bruna kom tidigare i år ut med boken ”Plan B” som är en fotobok om just Plan B – klubben i Malmö där nästan allt kan hända. Nu är boken – snyggt formgiven av Sara Andersson – nominerad till Publishing priset 2021! Håll tummarna!

Gå till sida »